Minder fra Den danske Brigade i Tyskland 1948–1949

Under sin tjenestetid ved den Danske Brigade i Tyskland kort tid efter krigen nedskrev Børge Gunnar Hansen sine indtryk og oplevelser i sin dagbog som her bliver offentliggjort.

af Børge Gunnar Hansen

Menig nr. 80 Hansen – 2. Artilleri Afdeling, 3. Batteri
Dagbog skrevet af: Børge Gunnar Hansen
Født 7. juni 1927, Død 26. december 2003
Nedskrevet af Annette Aastradsen

Fredag den 8-10-1948
Afrejse til Tyskland. Op kl. 4.00. Afgang fra Glostrup Station kl. 7 derfra med tog til Korsør, over Storebælt med færgen Nyborg, fra Nyborg med tog der kørte helt til Wilhelmshaven, ophold i Fredericia en time. Ankomst til Padborg ved grænsen kl. 16.30, kørte over grænsen kl. 20.00, sov i toget vågnede op højt oppe over Kieler-Kanalen, var vågen igennem Hamburg, hvor toget gjorde ophold. Det var midt om natten, så der var ikke meget at se, men Banegården var helt ødelagt af bomber, derfra gik det videre, og da kl. var 7 lørdag morgen var vi i Wilhelmshaven.

Lørdag den 9-10-1948
Blev hentet i biler kl. 8, og kørt til lejren der lå 4 km uden for byen. Wilhelmshaven var helt ødelagt af bomber, der stod kun nogle få huse og ydermure og ragede op over ruindyngerne.

Børge Gunnar Hansen
Børge Gunnar Hansen
Kasernen bestod af flere gule husblokke, som ser flotte ud udefra, men indeni var det dårlige vægge og gulve. Vi fik anvist små stuer med 4 mand på hver stue. Jeg kom til at bo sammen med nr. 81 – nr. 83 – nr. 84. Vi fik snart malet og hængt billeder op, og gjort det hele hyggeligt. Vi fik Gule Ærter til middag.

Søndag den 10-10-1948
Op kl. 8.00 til parade for oberstløjtnanten kl. 9.00, derefter fik vi fri resten af dagen. Vi 4 var en tur i byen og se på ruiner, og dem var der mange af. Vi var også en tur i klubben der hedder St. Barbara, har var til at få varme retter mad og kaffe, der var også bordtennisspil, skakspil og bobspil. Hjemme på kasernen igen kl. 12.00. Om eftermiddagen hørte vi landskamp i radioen, om aftenen var vi i biografen på kasernen og se ”Going my way” med Bing Crosbye, en dejlig sang- og musikfilm. Steg og Budding til middag.

Mandag den 11-10-1948
Fik udleveret den første løn, 60 kr. om måneden og endvidere rationeringskort. Var ovre i Tutten om aftenen og få 50 cigaretter og 2 stk. chokolade og 3 bajere alt sammen for 2 kr. 95 øre. Besøg af nr. 79 Henning, der kom fra Heidmühle. Spillede et slag kort om aftenen, gik i seng kl. 23.00. Kærnemælkssuppe og Kød og kartofler til middag.

Tirsdag den 12-10-1948
Regn og tåge, men mildt vejr, da vi stod op kl. 6.30. Om formiddagen rengøring af kanonerne, der var blevet godt beskidte af rejsen herned. Om eftermiddagen eksercits og feltbaneøvelser. Jeg gik i seng kl. 21.00 og lå og læste. 81-83-84 var gået en tur i byen. Gule Ærter og flæsk til middag.

Onsdag den 13-10-1948
Fint vejr. Om formiddagen eksercits med kanonerne. Om eftermiddagen fodklap og gevær øvelser og snakke en time med kaptajnen, der spurgte om vi var tilfredse, med det vi var kommet ned til. Det var vi langtfra, så det blev en længere diskussion. Sagosuppe og Labskovs til middag.

Torsdag den 14-10-1948
Rengøring af kanoner hele dagen, om aftenen i biografen og se filmen ”Gennemtræk i Paradis” med Merle Obeon og Melwyn Douglas. Kålsuppe og Frikadeller til middag.

Fredag den 15-10-1048
Fint vejr. Om formiddagen parade med kanonerne for kaptajnen, om eftermiddagen fri til at male vores stuer og gøre rent. Om aftenen på vagt i Heidmühle, der ligger 11 km fra vores kaserne. Det er et Brigade Magasin. Gik på vagt sammen med nr. 78. Vagt fra kl. 22.00 til 24.00, fra kl. 4.00 til kl. 6.00, fra kl. 10.00 til kl. 12.00, og fra kl. 16.00 til 18.00. Spegesild og Øllebrød til middag.

Lørdag den 16-10-1948
Stadig vagt i Heidmühle. Snakkede sammen med 79 og var inde og se hans værelse. Opdagede at det var bedre at ligge i Heidmühle end i Wilhelmshaven, de lavede nemlig ikke noget og fik god mad. Vi fik Sødsuppe og Kødrand.

Søndag den 17-10-1948
Op kl. 7.00. Regnvejr. Vi spillede kort om formiddagen og bordtennis om eftermiddagen, det var ikke vejr til at gå en tur i byen, det var ellers vores mening. Om aftenen var vi i biografen og se ”De korsikanske Brødre”, det var en film med fart og spænding, noget i retning af ”De tre musketerer”. Skrev 3 breve et til Lolland, et til bedstemor i Greve og et til Aage. Bøfkarbonade og Æblegrød til middag.

Mandag den 18-10-1948
Regnvejr om formiddagen, ude i garagen og pudse kanoner, eksercits og gymnastik om eftermiddagen. Bordtennis om aftenen. Oksekødsuppe til middag.

Tirsdag den 19-10-1948
Gråvejr. Om formiddagen geværeftersyn. Om eftermiddagen marchtur og klargørelse af vogne og kanoner til den udrykning, som vi skal have om onsdagen. Sagosuppe og Labskovs til middag.

Onsdag den 20-10-1948
Fint vejr. Udrykning. Startede om morgenen med fuld oppakning, kørte ad vejen mod Jever, havde stillingsøvelse med kanonerne 3 gange undervejs, derefter kørte vi ind i Jever, den ligger en femten kilometer fra vores kaserne. Her var vi inde og se Jever Slot og fik Slottets historie at vide. Derfra kørte vi til Jever kaserne, hvor vi spise mad og drak kaffe. På hjemvejen gjorde vi holdt ved Heidmühle Kirke og fik dennes historie at vide. Derefter kørte vi hjem, vi var hjemme kl. 16.00, det havde været en dejlig skovtur, syntes vi alle sammen. Det var regnvejr om aftenen. Æblesuppe og Kød og kartofler til middag.

Stillingsøvelse med britisk kanon
Stillingsøvelse med britisk kanon

Torsdag den 21-10-1948
Gråvejr. Om formiddagen en time i Rets- og Straffeforhold med kaptajnen, derefter havde vi feltøvelse, vi blev inddelt i grupper på hver 6 mand, en gruppe var fjenden, de gik i forvejen ud og gemte sig, så var det vores opgave at finde dem og skyde dem ned. Det var et meget sumpet terræn, vi skulle igennem, der var bække, vi skulle hoppe over, og det endte da også med våde fødder, det var ellers meget sjovt, syntes jeg. Om eftermiddagen gjorde vi kanonerne rene. Om aftenen i biografen og se filmen ”Borte med Hesten”, med Joe E. Brown, jeg havde set den en gang før, men jeg syntes, den var værd at se en gang til. Citronsuppe og Grønlangkål og Frikadeller til middag.

Fredag den 22-10-1948
Regnvejr, men mildt vejr. Om formiddagen øvelse for chauffører og kanonfolk, med at svinge vogne og kanoner ind på linie, en tur ude og prøvekøre vognene, vi var i Mariensiel og Sande. Om eftermiddagen havde vi øvelse med underkorporalerne, der skulle lære os at hilse, noget som vi for længst havde lært, derefter teori med kaptajnen og øvelse med kanonerne, vi lærte at pansersikre i alle fire retninger. Om aftenen spillede vi en hel række bordtennis turnerings-kampe. Vi fik Plukfisk og Vandgrød til middag, det vil sige vi spiste kun Vandgrøden, da Plukfisken var plumrådden, så vi blev dårlige alene ved lugten.

Lørdag den 23-10-1948
Mildt vejr. Om formiddagen eksercits til kl. 9.30, fra kl. 9.30 til 10.00 badning, fra kl. 10.00 til 11.30 rengøring af lokalerne og stuerne, derefter fri. Om aftenen skulle vi på vagt, 81-83-84 til Heidmühle og mig selv til garagen. Jeg gik vagt sammen med 76 og 78. Vi fik Øllebrød og Pølser til middag.

Søndag den 24-10-1948
Regnvejr og blæsevejr. Et rigtigt hundevejr at gå vagt i. Mens jeg var på vagt, have 79 været her for at besøge mig, men jeg var altså ikke hjemme. Vi fik også min radio stillet op søndag aften, den kunne da tage Kalundborg og andre stationer. Vi fik Bøfkarbonade og Citronsuppe til middag.

Mandag den 25-10-1948
Mildt vejr. Om formiddagen tjenesteforhold med kaptajnen, derefter kanonlære. Om eftermiddagen gymnastik og munderingseftersyn, pakkefest, det vil altså sige vi skal pakke alle vores sager på et øjeblik og være klar til at rejse, til sidst en time med aftenskolelæreren. Kærnemælkssuppe og Labskovs til middag.

Tirsdag den 26-101948
Pænt vejr. På øvelse med vogne og kanoner. Ude at køre på markveje i det værste pløre og ælte nogen kan tænke sig. Vognene sad i mudder til forlygternes højde, der måtte 3 traktorer til at trække en kanon igennem, og det tog flere timer at komme et lille stykke frem. Hjemme igen kl. 16.00. Saftsuppe og Hakkebøf til middag.

Soldater fra Brigaden på øvelse
Soldater fra Brigaden på øvelse

Onsdag den 27-10-1948
Meget fint vejr i dag. Ude i garagen om formiddagen for at gøre vogne og kanoner rene for gårsdagens pløre fra kl. 11 til 12. Samtale med præsten om hvorfor går unge mennesker ikke i kirke. Om eftermiddagen rengøring og pudsning af skyts og materiel. Om aftenen bordtennisturnering, jeg vandt min indledende kamp over 61, og skal i næste runde møde 83. Stuevagt fra onsdag aften kl. 18 til torsdag kl. 18. Suppe og Flæskesteg til middag.

Torsdag den 28-10-1948
Fint vejr. Stuevagt hele dagen på første etage, skrevet fire breve til Lillian, Mor, Willy og Liva og Nete og Knud. Grød og Frikadeller til middag.

Fredag den 29-10-1948
Fint vejr. Møde med kaptajnen om at vi var utilfredse med hans opførsel over for os. Mødet varede 2 timer, og det faldt ud til vores fordel, vi fik vore ønsker opfyldt. Derefter kanonlære og om eftermiddagen eksercits, sang og fodbold. Jeg var ovre at se filmen ”Det er herligt at leve”. Øllebrød og kogt Torsk til middag.

Lørdag den 30-10-1948
Om formiddagen eksercits fra kl. 8 til 9 derefter en halv times vagtlære med kaptajnen, fra kl. 9.30 til 10.00 badning og fra kl. 10 til 12 rengøring af stuerne. Om eftermiddagen skulle der udtages fodboldhold, jeg blev ikke udtaget i første omgang til kampen om søndagen, men derimod skulle jeg spille udtagelseskamp om mandagen. Om aftenen på vagt ude i garagen sammen med 81 og 83. Makaronisuppe og Kød og kartofler til middag.

Fodbold holdet
Fodbold holdet

Søndag den 31-10-1948
På vagt i garagen. Det var hundekoldt, så det var dejligt at komme hjem og få Flæskesteg og Æblekage til middag. Derefter var vi i biografen og se ”Nanzi i Ilden”. En dårlig film.

Mandag den 1-11-1948
Om formiddagen lære i skydetegn fra 8-10, derefter ilmarch en km og feltøvelse til kl. 12. Om eftermiddagen spillede jeg fodbold og kom med på holdet sammen med nr. 84. Vi skal spille på lørdag mod Aurich i Wilhelmshaven. Fra den 1-11 er der også indført løbetræning en halv time hver morgen fra 6 til 6.30. Citronsuppe og Labskovs til middag.

Tirsdag den 2-11-1948
Løbetræning. Udrykning. Vi var helt nede syd for Jever. Vi havde omprosninger og andre øvelser undervejs, i det hele taget en god tur. Kl. 15.30 var vi hjemme. Om aftenen møde i fritidsudvalget hvor jeg er med. Planlæggelse af en fest. Bordtennisturnering, jeg mødte 83 og blev slået ud af turneringen. Kørvelsuppe og Peberrodssovs til middag.

Onsdag den 3-11-1948
Om formiddagen ude at rense og pudse kanonerne, og fra kl. 11 til 12 samtale med præsten. Fra kl. 13.30 pakningsøvelse, vi tog alt hvad vi havde og var klar til at forlade kasernen på tre kvarter, derefter obligatorisk undervisning. Vi fik Vælling og Grøn Ærter til middag.

Torsdag den 4-11-1948
Løbetræningen var frivillig i dag, og der var kun 4 der mødte op, det var nr. 6-16-80-84, og vi blev af kaptajnen belønnet med hver en cigaret. Om formiddagen tjenesteforhold derefter eksercits til middag. Om eftermiddagen teori med kaptajnen, og kl. 15.00 var vi til parade for Brigade General Allerup, det foregik i øsende regn og blæst. Om aftenen fra kl. 21.00 til 23.00 pakningsøvelse i mørke. Vi fik Saftsuppe og Flæsk og kartofler til middag.

Fredag den 5-11-1948
Løbetræning, derefter felttjeneste. Vi marcherede ud ad landevejen mod Mariensiel en 3 km fra kasernen, her delte vi os i grupper og forsvandt ud i marsken, hvor vi legede skjul med hinanden og lærte at finde mennesker på fladt terræn, der kryber frem på maven. Der var meget sumpet, der hvor vi var, så vores tøj så godt ud, da vi kom hjem. Efter middag havde vi specialtjeneste. Om aftenen spillede de filmen ”Tyven fra Bagdad”, den var 81-83-84 ovre at se, jeg havde set den, så jeg blev hjemme og skrev sange, nu var der fred og ro. Vi fik Grød og Rødspættefilet til middag.

Lørdag den 6-11-1948
Løbetræning. Pudsning af vogne og kanoner, fra kl. 11 til 12 rengøring af stuerne. Kl. 13 mødte 84 og mig samt en underkorporal fra vores Batteri til fodbold, vi blev kørt fra kasernen til fodboldbanen i Wilhelmshaven. Kl. 14.30 stillede vi op mod Aurichs hold. Vi vandt kampen med ikke mindre end 13-1. 84 lavede 3 af målene. Det regnede det meste af kampen, så vi var godt pløret til, inden vi var færdige, der var vandhuller på en halv meters dybde inde på banen. Om aftenen var 81 og mig ovre og få os et par bajere sammen, 83 var i St. Barbara, og han var hønefuld da han kom hjem. Vi fik Suppe til middag.

Søndag den 7-11-1948
Om formiddagen vaskede jeg tøj og pressede bukser og syede knapper i, om eftermiddagen var vi i Wilhelmshaven og se på vinduer, og bagefter en tur i St. Barbara og få en kop chokolade og en øl. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”Din for evigt” med Diana Durbin, og bagefter var der underholdning oppe i KFUM, det var en dejlig dag. Vi fik Bøf og Budding til middag.

Mandag den 8-11-1948
Løbetræning. Om formiddagen øvelse med kanonerne. Om eftermiddagen spillede jeg fodbold, trænede, de andre havde tovværksarbejde og undervisning. Vi fik Kærnemælkssuppe og Labskovs til middag.

Tirsdag den 9-11-1948
Om formiddagen havde vi kanonlære og rengøring af dem, fordi vi skulle til Aurichs og opvise for fodtudserne på torsdag. Om eftermiddagen spillede jeg fodbold, medens de andre havde pudsning af deres seletøj og tøj, fordi de skulle på vagt om aftenen. 84 og jeg vi var fritaget for vagt, fordi vi skulle spille fodbold om onsdagen mod Jever. Vi fik Gule Ærter og Flæsk til middag.

Onsdag den 10-11-1948
Om morgenen hentede jeg vagterne hjem fra St. Barbara og Heidmühle, jeg kørte i en lille Morris vogn. Derefter kl. var vel otte og til kl. 12.00 lå 84 og jeg og sov. I Heidmühle spiste jeg morgenmad, og jeg var også inde og hilse på Henning, han lå og sov, og kl. var omtrent otte. Om eftermiddagen blev vi kørt til Jever for at spille fodbold, vi tabte kampen med 7 mål mod 3. Jeg var med som reserve, men lige efter starten gik en mand i stykker, og jeg spillede med i stedet for. Da vi kom hjem fik vi Brasede kartofler med Spejlæg og noget i retning af Risengrød, og så fik vi en gratis øl til maden.

Torsdag den 11-11-1948
På tur til Aurichs for at opvise. Aurichs ligger en 70 km fra Wilhelmshaven. Vi havde en times opvisning, og det var flot kan du tro, vi fik også ros af kaptajnen. Vi havde madpakke med, den spiste vi på kasernens samlingsstue, derefter blev der spillet og sunget solo. På hjemvejen besøgte vi Jever kaserne, hvor vi kunne købe varer i Magasin du Nords udsalg. Om aftenen var jeg ovre at se filmen ”Abraham Lincoln”. I dag havde vi halvt års jubilæum som soldat, og vi tænkte på dag den 11. maj. Vi fik Blomkålssuppe og Krebinetter til middag.

Fredag den 12-11-1948
I garagen og pudse kanoner og parade for en engelsk general. Efter middag igen pudsning af kanoner, fritages for vagt om aftenen. Spegesild og Øllebrød til middag.

Lørdag den 13-11-1948
Fri hele dagen fordi jeg skulle spille fodbold. Vi spillede mod Oldenburg og vandt med 2 mål mod 1 efter en spændende kamp. Vi fik Stuvet Hvidkål og Frikadeller og Sødsuppe til middag.

Søndag den 14-11-1948
Op kl. 8. Til parade kl. 9.00, derefter aftrådt, besøg af nr. 79 Henning. Spillede fodbold fra kl. 13.00 til kl. 15.00 træning, derefter i biografen og se den gribende danske sømandsfilm ”Støt står den danske sømand”. Om aftenen på vagt i lejren sammen med 8 andre fra 1ste Batteri. Krebinetter og Grønærter og Æblegrød til middag.

Mandag den 15-11-1948
På vagt i lejren, havde portvagt fra kl. 22.00 til kl. 24.00, og fra kl. 4.00 til kl. 6.00 og igen fra kl. 10 til kl. 12 og endelig fra kl. 16 til kl. 18. Batteriet var ude og skyde salut for Prinsesse Elisabeths nyfødte søn. Suppe og kød og Peberrodssovs til middag.

Tirsdag den 16-11-1948
Udrykning om morgenen og derefter ude og se på opvisning, der blev givet at et fodfolksartilleri fra Jever. Vi så hvordan de rykkede frem og erobrede et stykke land, det var flot og se, men det er da godt, man ikke er blevet fodmand. Om eftermiddagen havde vi halv fridag. Vi fik Vælling og Labskovs til middag.

Onsdag den 17-11-1948
Om formiddagen havde vi kanonøvelse ude på garagepladsen og samtale med præsten. Om eftermiddagen havde vi fodklap og obligatorisk undervisning. Om aftenen fritidsudvalgsmøde på samlingsstuen. Vi fik Æblesuppe og Stegt flæsk til middag.

Torsdag den 18-11-1948
Om formiddagen specialtjeneste, gymnastik og fodbold, kom til skade med knæskallen og blev sygemeldt, fik indsprøjtning mod stivkrampe og en større forbinding om. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”Hvor olien sprang”. Vi fik Sødsuppe og Stuvet Blomkål til middag.

Fredag den 19-11-1948
Fri hele dagen på grund af det dårlige ben. Batteriet lærte at stille telt op til den kommende øvelse, vi skal have med Nordmændene. Vi fik Vandgrød og Plukfisk til middag.

Lørdag den 20-11-1948
Fri hele dagen. Hjalp kontordamen med lidt kontorarbejde og gik ellers og humpede rundt. Om aftenen var vi i Jever med bussen fra Wilhelmshaven og se Weekend Hytte, 79 kom på i Heidmühle, det var en god aften, jeg var oppe til ”Hvem ved hvad” konkurrence på Wilhelmshavens hold. Jever blev nr. 1 med 12 point, Wilhelmshaven nr. 2 med 8 point og Oldenburg nr. 3 med 7 point. Vi fik Øllebrød og Labskovs til middag.

Søndag den 21-11-1948
Fri hele dagen. Om formiddagen spilledes fodboldkamp mellem et kombineret 1ste og 2den Batterihold og et hold fra 3. Batteri. 3. Batteri vandt med 5 mål mod 1. Jeg var tilskuer. Vi havde også møde i Fritidsudvalget. Var i biografen og se ”Opium”. Fik Steg og Kærnemælkssuppe til middag.

Mandag den 22-11-1948
Fri hele dagen. Besøg af nr. 79 hele mandagen, sludrede og spillede bordtennis sammen. Om aftenen gik batteriet på vagt, 81 var på vagt i lejren, 83 på St. Barbara og 84 i Rüstersiel, så jeg sov alene på stuen den nat. Vi fik Hvidkålssuppe til middag

Tirsdag den 23-11-1948
Om morgenen kom 83 hjem fra vagt og så sov vi til middag. Om aftenen havde vi møde i Fritidsrådet og prøver på enkelte stykker. Vi fik Kærnemælkssuppe og Labskovs til middag.

Onsdag den 24-11-1948
Fri hele dagen. Batteriet var på øvelse om formiddagen, og om eftermiddagen var vi nede i Wilhelmshaven og se en fodboldkamp mellem et hold fra Wilhelmshaven og et hold fra den Engelske Marine. Wilhelmshaven vandt med 17 mål mod 0. Om aftenen arbejdede vi på at få scenen i orden til festen om lørdagen. Vi fik Sødsuppe og Frikadeller til middag.

Brigadens artilleri i skydestilling under camouflagenet
Brigadens artilleri i skydestilling under camouflagenet

Torsdag den 25-11-1948
Fri hele dagen. Nattefrost og koldt om morgenen da vi vågnede. Batteriet havde specialtjeneste det meste af dagen. Vi fik Grød og Labskovs til middag.

Fredag den 26-11-1948
Fri hele dagen. Om formiddagen var batteriet ude og se på opvisning af fodfolk, og bagefter havde de øvelse med kanonerne. Om eftermiddagen parade for en engelsk general, der så både vogne og mandskab. Jeg så filmen ”Nattens melodi”, en god og spændende film. Vi fik Øllebrød og Skrubber til middag.

Lørdag den 27-11-1948
Fri hele dagen. Om formiddagen havde hele garnisonen pakkefest, jeg var ikke med, derefter rengøring af kasernen og så fri om eftermiddagen. Om aftenen havde vi fest i Tutten. Vi fik succes på vor revy, som vi kalder ”Show- Boat”. Der var stuvende fuldt hus. 83 var på vagt i garagen, 84 til fodbold. Vi fik Kærnemælkssuppe og Hachis til middag.

Søndag den 28-11-1948
Op kl. 8. Efter paraden spillede 81 og jeg bordtennis det meste af formiddagen, om eftermiddagen sad vi og hørte radio på stuen, det var meget tåget uden for. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”Tiden, stedet og pigen”, det var en revy farvefilm, meget flot og morsom. Kl. 23.00 om aftenen kom 84 hjem fra Lüneburg, de havde vundet med 5-3 over R.A.F., og de havde haft en god tur.

Mandag den 29-11-1948
Fri hele dagen. Batteriet havde eksercits og specialtjeneste om formiddagen. Gymnastik og fodbold om eftermiddagen. Om aftenen gik 3die Batteri på vagt, 81 og 83 i Heidmühle og 84 var til fest i Kornetmessen. 67 og 72 var stuevagt, og jeg sov inde hos dem om natten, om aftenen var der ældre dansemusik, det lå vi og hørte. Vi fik Kørvelsuppe til middag.

Tirsdag den 30-11-1948
Fri hele dagen. Batteriet var på vagt. 67 og 72 var stuevagt, og vi spillede bordtennis det meste af dagen. Vi fik Grød og kartofler og ærter til middag.

Onsdag den 1-12-1948
Med i geleddet igen. Batteriet havde om formiddagen eksercits og derefter var vi ude og se på panservogne (en eskadron), der kom fra kasernen i Jever, derefter samtale med præsten. Om eftermiddagen havde vi våbenlære, og så havde vi lodtrækning om, hvornår vi skulle hjem på orlov, alle de gifte kom hjem til nytår. Om aftenen var jeg nede i noget der hedder Schutgenhof og høre Harald Mortensens danseorkester spille, det var mægtigt godt. Vi fik Grød og Medisterpølse til middag.

Torsdag den 2-12-1948
Om formiddagen havde vi regimentsøvelse, vi var ude med kanonerne, og der var lagt kabler ud og telefon, og radiofolk var i funktion, det var hundekoldt og sidde stille ved kanonen. Om eftermiddagen havde vi bajonetfægtning og grenadertjeneste. Vi fik Brunkål og Sødsuppe til middag.

Artillerikanon på slæb
Artillerikanon på slæb
Fredag den 3-12-1948
Jeg var stuevagt. Batteriet havde rengøring af materiel. Om aftenen så jeg filmen ”Tabte horisonter”. Vi fik Sild og Grød til middag.

Lørdag den 4-12-1948
Batteriet havde fri hele dagen i anledning af, at det var St. Barbara dag. Om formiddagen gik 81, 83 og jeg i byen og så på juleudstilling, om eftermiddagen spillede vores – altså 3die Batteri – mod 7 A.A. 1 Batteri, og resultatet blev at 7 A.A. 1 Batteri vandt med 5-0. 84 og jeg selv var med på holdet. Om aftenen var vi ovre og se ”Show-Boat” revy, og her blev min sang, Lili Marleen, sunget og den bragte stort bifald, jeg var oppe på scenen og modtage min hyldest. Vi fik Suppe og Ærter til middag.

Søndag den 5-12-1948
Om formiddagen kom soldaterhjemslederen og ville have mig til at skrive en sang til en fest, og det optog mig det meste af dagen. Jeg havde besøg af Henning, han spiste middag sammen med os. Om eftermiddagen spillede 3. Batteri fodbold mod 1. Batteri, 5 mand på hvert hold. 3. Batteris hold var nr. 14-73-76-80-84, vi tabte med 0-14. Om aftenen var jeg ovre i KFUM og se nogle soldater, der lavede en sketch, som hed Rasmus Hansens Sølvbryllup, den var mægtig sjov. Vi fik Bøf og Is til middag.

Mandag den 6-12-1948
Om formiddagen havde vi eksercits og kanonlære, og om eftermiddagen havde vi teltrejsning og grenadertjeneste, vi kastede med håndgranater, de var ufarlige, og til sidst havde vi obligatorisk undervisning. Om aftenen gik vi tidligt i seng og læste. Vi fik Kød og kartofler og Budding til middag.

Tirsdag den 7-12-1948
Om formiddagen eksercits og kanonlære og våbenkammertjeneste. Efter middag pakkede vi ammunition i vognene og gjorde dem klar, og derefter havde vi obligatorisk undervisning. Om aftenen var jeg i biografen og se farvefilmen ”I aften og hver aften” med Rita Hayworth, det var en stor og flot revyfilm. Vi fik Urtesuppe og Krebinetter til middag.

Onsdag den 8-12-1948
Om formiddagen lossede vi vogne og kanoner på Wilhelmshaven Banegård, og om eftermiddagen fik vi fri til at pakke vore egne sager. 84 og jeg skal rejse kl. 2.00 i nat, 81 i morgen tidlig, og 83 skal ikke med på grund af dårlig fod. Vi fik Citronsuppe og Gullasch til middag. Manøvre fra den 9-12-1948 til den 16-12-1948

Torsdag den 9-12-1948
Op kl. 0.45 til morgenspisning i kostforplejningen. Derefter blev vi kørt i bil til stationen i Wilhelmshaven. Her ventede vi en time, så kørte toget os på vej til Lüneburg. Jeg sov i en traktor sammen med nr. 66, vi vågnede først kl. 8.00, og da kl. var 11.00 var vi på Lüneburg Station. Her fik vi hurtigt losset vognene af, og så kørte vi ud i en skov en halv snes km fra Lüneburg, her slog vi vores 3 telte op, og gik til ro for natten. Kl. 20.00 om aftenen blev vi kaldt op til spisning, vi fik Oksekødsuppe. Der var god varme i teltet.

Fredag den 10-12-1948
Op kl. 6.30 til spisning, vi fik havregrød, kaffe og én bolle. Kl. 8.00 begyndte krigen med Nordmændene, men vi fik ordre på at blive i ventestilling hvor vi var, først kl. 11.30 brød vi op og kørte i stilling ved noget der hed Putensen, her lå vi på en bakke ligeledes med skov. Vi slog vores telte op og lavede varme. Kl. 20.00 om aftenen fik vi Sødsuppe og Skipperlabskovs, det var streng frost den nat, og det kneb med at holde varmen.

Lørdag den 11-12-1948
Vi blev kaldt op kl. 6.00, og fik vores havregryn med tørmælk på, kaffe og en bolle, men det var så koldt og sidde i en grøft og spise, at tørmælken frøs til is. Vi blev i denne stilling til kl. 11.00, så rykkede vi frem i en ny stilling, og her var meget smukt, hvor vi kom til at ligge, vi lå oppe på en lyngbakke, hvor vi kunne se langt omkring, først kl. 21.00 om aftenen fik vi lov til at gå ned og spise mad. Vi fik suppe igen men blev ikke mætte. Jeg fik vagt ved kanonen fra kl. 21.00 til 23.00, så først kom jeg ind og sove.

Søndag den 12-12-1948
Vi blev vækket søndag morgen kl. 5 og fik vores morgenmad, derefter blev vi atter jaget ud til kanonerne. Da kl. var 12.00 middag, skiftede vi atter stilling, vi kørte 4 km længere frem og kom til at ligge i en grusgrav, det blev det koldeste sted på turen, her lå vi i 4 timer, så rykkede vi atter frem, denne gang til en sumpet eng med bakker til alle sider. Her blev vi natten over. Kl. 20.00 om aftenen fik vi Chokoladesuppe og Kød og kartofler, og bagefter fik vi udleveret 80 cigaretter og en stor plade chokolade, det satte humøret lidt op, men jeg tænkte alligevel på, at derhjemme holdt de fødselsdag for Winnie, og kom til at længes hjem.

Mandag den 13-12-1948
Jeg gik vagt mandag morgen fra 5 til 8, var ovre og spise morgenmad kl. 7. Her i denne stilling så vi et sjovt syn. En mand kørte gødning ud på marken, og til at trække vognen havde han en hest og en stud. Kl. 16.00 skiftede vi stilling for sidste gang, vi kørte ind på herregårdsmarker, og kom til at ligge godt i læ bag en stor skrænt. Da vi var færdig med sløringen af kanonen, fik vi uddelt vagter, jeg fik vagt fra kl. 1.00 til 4.00 om natten, og skulle gå oppe på skrænten lige i udkanten af skoven, og jeg fik ordre til at holde øje med snigskytter, for vi var nær inde på Nordmændene nu, men der skete ikke noget på min vagt. Vi fik Suppe.

Tirsdag den 14-12-1948
Op kl. 6.00 sad ved kanonerne hele dagen og frøs. Om formiddagen blev jeg barberet for første gang på turen, jeg lignede også en vildmand. Om aftenen fik vi Gule Ærter, der var brændt på. Tirsdag nat gik vi vagt hele natten.

Onsdag den 15-12-1948
Ingen morgenmad. Om formiddagen ventede vi på at øvelsen skulle slutte, vi havde fået at vide, at den skulle slutte kl. 8.00, men først kl. 10.15 kom meddelelsen om, at krigen var sluttet, og vi havde vundet, vi fik hurtigt pakket sammen, for nu øsregnede det, derefter kørte vi til Buchholz, hvor vi lossede vogne. Det var vi færdige med kl. 17.00, men vi kørte først derfra kl. 3.30 om natten. Vi gik sultne til ro, de andre batterier fik udleveret hver 2 pakker kiks, undtagen vores batteri, vi kunne få resterne af vores Gule Ærter fra dagen før, men de var uspiselige. Jeg sov i vognen sammen med nr. 47-66 og 73, vi lå ikke godt.

Torsdag den 16-12-1948
Jeg vågnede i vognen kl. 8.00 om morgenen, da vi holdt på Oldenburg St. Kl. 10.30 var vi igen i Wilhelmshaven, og kl. 12.00 sad vi igen i kostforplejningen og spiste af tallerkener, om eftermiddagen havde vi fri til at bade og rengøre os, og om aftenen skrev vi alle sammen julekort.

Fredag den 17-12-1948
Op kl. 6.30. Om formiddagen munderingseftersyn og derefter rengøring af kanoner. Om eftermiddagen fik vi fri til pudsning af vores udrustning, batteriet skulle på vagt om aftenen. Både 80-81-83 og 84 skulle på vagt i Heidmühle. Vandgrød og Klipfisk til middag.

Lørdag den 18-12-1948
På vagt i Heidmühle. Jeg gik patrulje sammen med 81. Fik en lang sludder med Henning. Vejret var fint. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”En nat i Casablanca” med de 3 Marx Brothers. Vi fik Øllebrød og Bayerske Pølser til middag.

Søndag den 19-12-1948
Stod op kl. 8.00, lå og læste hele formiddagen og det meste af eftermiddagen. Om aftenen var 81 og 84 i biografen og se filmen ”Den store drøm”. 83 og jeg blev ovre på stuen, slukkede lyset og lå og talte om gamle minder. Vi fik Citronsuppe og Hachis til middag.

Mandag den 20-12-1948
Vi strejkede ved morgenløbet. Om formiddagen havde vi soignering og det fortsatte hele dagen. Om aftenen gik jeg tidlig i seng. Vi fik suppe til middag.

Tirsdag den 21-12-1948
Ingen morgenløb mere. Soignering om formiddagen og fri om eftermiddagen. Jeg var ovre hos barberen, om aftenen i Tutten efter cigaretration, 20 Lucky Strike, 20 Kings, 20 Broadway og 10 Hudson, 2 stk. chokolade, en pose bolcher, 2 æsker tændstikker for i alt 3,50 kr.

Onsdag den 22-12-1948
Op kl. 7.00. Om formiddagen havde vi fri til at bytte tøj, der var i stykker, og om eftermiddagen havde vi geværeftersyn. Om aftenen gik vi på vagt. 81 og jeg skulle gå vagt her i lejren, 83 og 84 i garagen. Vi fik Saftsuppe og Krebinetter og Spinat til middag.

Torsdag den 23-12-1948
På vagt i lejren, gik patruljevagt sammen med 81. Vi gik kl. 22 til 24 og kl. 4 til 6 og kl. 10 til 12 og kl. 16 til 18. Vi fik Mælkegrød og Frikadeller til middag.

Fredag den 24-12-1948 (Juleaften)
Om morgenen havde vi en times sang, derefter havde vi fri til kl. 14.00, så kom oberstløjtnanten og ønskede os glædelig jul, og sagde et par ord til os. Kl. 16 gik jeg i kirke, og kl. 17.30 var der samlet spisning, vi var 600 mand, så det var en større familie. Først fik vi en stor portion Risengrød og Hvidtøl, derefter Gåsesteg og Is, desuden fik vi en bajer og æbler. Det var en dejlig middag. Kl. 19.30 var der samlet kaffebord i Tutten, her talte obersten, og vi sang julesalmer, vi fik kaffe og kage, punch og en julepakke med chokolade og bolcher, derefter gik vi over og i seng på vores stue.

Juleaften i "Tutten"
Juleaften i “Tutten”
Lørdag den 25-12-1948 (Juledag)
Op kl. 11.00. Der var samlet frokost i kostforplejningen, hvor vi fik en bajer til maden. Henning var på besøg, og vi fik et par julebajere sammen, ellers var det en stille dag. Vi fik Æbletrifli og Steg til middag.

Søndag den 26-12-1948 (2. juledag)
Op kl. 8.00. Parade kl. 9.00, drev rundt hele formiddagen. Om eftermiddagen spillede vi fodbold – five a side – mod første batteri. Vi var fire mand nr. 6-76-80 og 84, og vi vandt med 12 mål mod 5. Så gik vi i biografen kl. 15.00 og så filmen ”Min søn, min søn”, og om aftenen var vi ovre og høre Marine Orkesteret spille, det var mægtigt godt. Jeg havde stuevagt sammen med 81 og 93. Om aftenen hørte vi radiobal fra Danmark. Vi fik Frikadeller og Budding til middag.

Mandag den 27-12-1948
Stuevagt hele dagen. Batteriet havde øvelse med kanonerne. Om aftenen var jeg ovre og spille en turneringskamp i skak, jeg vandt over en H.T.k’er. Vi fik Suppe til middag.

Tirsdag den 28-12-1948
Om formiddagen fodeksercits, samtale med præsten og kanonlære. Om eftermiddagen våbenlære og undervisning. Vi fik Blomkålssuppe og Labskovs til middag.

Onsdag den 29-12-1948
På skydebanen hele dagen og derefter hjem og få udleveret fripas til orlovsrejsen om aftenen. Vi rejser fra Wilhelmshaven kl. 22.00 i bus til Jever. Sagosuppe og Medisterpølse til middag.

I dagene fra den 29-12-1948 til den 7-1-1949 var jeg hjemme på orlov, det var 6 dejlige dage, jeg var i København den 30-12-1948 kl. 20.00. Gunnar, Edmund, Willy og Lillian var inde og modtage mig.
Jeg rejste hjemmefra igen kl. 20.20 onsdag den 5-1-1949 og var i Wilhelmshaven torsdag den 6-1-1949 kl. 18.00.

Fredag den 7-1-1949
Om morgenen kl. 5.30 blev vi vækket af kaptajnen med råbet: Øvelsesalarmering. Vi måtte pakke alt hvad vi have, og derefter kørte vi ud til Heidmühle, hvor vi gik i stilling. Vi var hjemme igen kl. 9.30, og så fik vi vores morgenmad. Kl. 11.30 var der parade for obersten, der læste en nytårshilsen op, der var kommet fra Kongen. Om eftermiddagen var jeg med til at dele lagner og håndklæder ud. Om aftenen var jeg ovre og se filmen ”Himmerigets nøgler”. Vi fik Sødsuppe og Sild til middag.

Lørdag den 8-1-1949
Vi lavede ikke ret meget om formiddagen, vi var i bad og havde rengøring, og om eftermiddagen havde vi fri. Om aftenen var der Show-Boat Revy i Tutten. Vi fik Øllebrød og Labskovs til middag.

Søndag den 9-1-1949
Om formiddagen var jeg ovre og spille turneringskamp i skak, jeg vandt over nr. 7 fra mit eget batteri og har nu 2 point og er nr. 1 i min pulje. Om aftenen i biografen og se Filmen ”Mistanken”. Vi fik Æblesuppe og Karbonade til middag.

Mandag den 10-1-1949
Om formiddagen eksercits og kanonlære og om eftermiddagen var jeg og 3 andre ude og smøre kanonerne ind. Om aftenen var jeg ovre i soldaterhjemmet og se en film fra Danmarks brunkulslejre og tørvemoser. Vi fik Suppe til middag.

Tirsdag den 11-1-1949
Specialtjeneste om formiddagen og samtale med præsten, tjenesteforhold og obligatorisk undervisning om eftermiddagen. Om aftenen gik vi på vagt. Nr. 81 og jeg kom til Heidmühle, 83 til Rüstersiel, 84 ikke på vagt. Vælling og Hachis til middag.

Onsdag den 12-1-1949
På vagt i Heidmühle, men der var trist ude, for Henning var jo hjemme på orlov. Om aftenen var jeg i biografen og se 2 film der hed: ”Her bor de tossede” og ”Gadesangeren fra Paris” med Fernandel. Pengene gik til FN-hjælpen. Vi fik Æblesuppe og Stegt flæsk til middag.

Torsdag den 13-1-1949
Om formiddagen var jeg ude og feje i garagen. Om eftermiddagen var vi ude og kaste med håndgranater og skyde med pint. Vi fik Vandgrød og Stegt sild til middag.

Øvelse
Øvelse
Fredag den 14-1-1949
Fri det meste af dagen fordi batteriet skulle på orlov om aftenen. Jeg spillede min skak nr. 3 over 1329 og vandt, jeg er nu klart i spidsen. Vi fik Sagovælling og Frikadeller til middag.

Lørdag den 15-1-1949
Stuevagt til kl. 12.00 så fik jeg fri, fordi jeg skulle spille fodbold på Wilhelmshavens Stadion mod Jever, vi tabte med 5 mål mod 4. Om aftenen spillede vi kort. Vi fik Øllebrød og Pølser til middag.

Søndag den 16-1-1949
Op kl. 9.45 tvangfri påklædning til paraden, derefter spillede vi kort. Om eftermiddagen var jeg i biografen og se filmen ”En fremmelig pige” med Ginger Rogers. Om aftenen tog jeg 107’s stuevagt. Vi fik Citronsuppe og Kalvesteg til middag.

Mandag den 17-1-1949
Vi stillede 8 mand i geleddet om morgenen, og vi blev sendt ud i garagen og soignere hele dagen. Om aftenen spillede vi kort og hørte god musik i radioen. Vi fik Suppe til middag.

Tirsdag den 18-1-1949
Om formiddagen blev vi sat til at sortere kartofler, men det nægtede vi, og så blev vi sendt i garagen, og skulle rydde op foran vagtbygningen. Om middagen fik vi tyske penge (12 mark) udleveret, og så var vi aftrådt resten af dagen. Om aftenen til skakmøde ovre i KFUM.

Onsdag den 19-1-1949
Stuevagt hele dagen. Om aftenen gik jeg med 91 en tur i byen, men lige som vi gik og snakkede hyggeligt sammen gik lyset ud, så jeg vendte hurtigt om og gik hjem. Vi fik Sødsuppe og Bøf til middag.

Torsdag den 20-1-1949
På prøvetur med de nye radioer. Vi kørte igennem Mariensiel, Sande, Zetel og mange andre byer, og imens sad radiomændene og fandt hinanden. Hjemme kl. 12.00. Henning var kommet og besøge mig, han kørte først hjem kl. 23.00, vi var i biografen og se filmen ”Store forventninger”. Vi havde en dejlig aften sammen. Vi fik Vælling og Hachis til middag.

Fredag den 21-1-1949
Radiolære hele formiddagen og fri om eftermiddagen. Om aftenen var vi nogle stykker, der tog ned på St. Barbara og spiste Flæskesteg og Bøf med æg, og fik en del øller. Bagefter gik vi på ”Atlantik Hotel”, der var dans og artistoptræden, det var en god aften.

Lørdag den 22-1-1949
Om formiddagen rengøring af vogne, kaserne og badning. Kl. 13.30 udgangsparade. Da det var meget fint vejr, gik 92 og jeg en tur i byen og var først hjemme ved spisetid. Om aftenen var 83, 84 og mig nede på Astoria. Vi fik Makaroni, Suppe og Frikadeller til middag.

Søndag den 23-1-1949
Stuevagt hele dagen. Om aftenen gik vi på vagt 81, 83 og mig i garagen. 84 spillede fodbold mod et tysk hold. Uafgjort 3-3. Vi fik Flæskesteg og Æblegrød til middag.

Mandag den 24-1-1949
På vagt i garagen. Om aftenen i biografen og se filmen ”En sag om liv eller død”. Vi fik Grønkålssuppe til middag.

Tirsdag den 25-1-1949
Om formiddagen samtale med præsten og derefter specialtjeneste. Om eftermiddagen havde vi obligatorisk undervisning, tjenesteforhold og derefter var der uddeling af præmier til de 3 bedste skytter i batteriet, det var 64 gevær, 7 maskinpistol og 85 rekylgevær. Vi fik Vandgrød og Labskovs til middag.

Onsdag den 26-1-1949
Batteri udrykning. Vi kørte i stilling vest for Jever, og så havde vi omprosninger og meget andet. Vi var hjemme kl. 13.45, så spiste vi mad, og bagefter havde vi obligatorisk undervisning. Vi var aftrådt kl. 15.00. Nr. 7 og jeg tog et parti skak. Om aftenen var jeg i biografen og se filmen ”Canadas Sønner”. Vi fik Citronsuppe og Medisterpølse til middag.

Torsdag den 27-1-1949
Afdelings øvelse til kl. var 14.00, derefter aftrådt. Om aftenen spillede jeg bordtennis og skrev breve. Vi fik Vælling og Plukfisk til middag.

Fredag den 28-1-1949
Om formiddagen eksercits og våbenlære, om eftermiddagen gymnastik i en stor flot gymnastiksal nede i Wilhelmshaven. Vi fik Sødsuppe og Flæsk til middag.

Lørdag den 29-1-1949
Om formiddagen fri til at gøre os selv i orden og rengøring af stuerne. Parade kl. 13.30 derefter fri. Om aftenen gik 78 og jeg på vagt i garagen sammen med 2. batteri. Der var ”Show-Boat” om aftenen.

Søndag den 30-1-1949
På vagt i garagen, tog alle otte timer på en gang. I biografen og se filmen ”Raske gutter” med Gøg og Gokke. Steg og Budding til middag.

Mandag den 31-1-1949
På afdelingsøvelse fra om morgenen til kl. 16.00. Om aftenen gik vi på vagt, 81 og mig i Heidmühle, 83 i Rüstersiel og 84 til beregnertjeneste. Vi fik Sødsuppe og Hachis til middag.

Tirsdag den 1-2-1949
På vagt i Heidmühle, snakkede lidt med Henning, da jeg kom hjem om aftenen, spillede jeg min sidste skakkamp og tabte. Vi fik Gule Ærter til middag. Om natten blev der stjålet penge fra nr. 108, og der var visitation om natten.

Onsdag den 2-2-1949
På øvelsestur til Aurichs. Kørte hjemmefra om morgenen kl. 7.00 og var hjemme kl. 18.00, det var meget fint vejr, solen skinnede, men det er koldt om natten. Vi fik Bygvælling og Labskovs til middag. Om aftenen i biografen og se filmen ”Junglens musketerer”.

Torsdag den 3-2-1949
Ude og soignere vogne hele dagen, om aftenen gik batteriet på vagt, 81 – 83 og 84 gik vagt her i garnisonen, jeg var fri, fordi jeg skulle ordne en vogn om fredagen. Suppe og Frikadeller til middag.

Fredag den 4-2-1949
I garagen og ordne en vogn, det varede hele dagen. Fri kl. 16.00 gik i St. Barbara og spiste Bøf om aftenen sammen med 83 og 84. Bagefter gik vi på restaurant Atlantik, og så variete optræden, det var sådan lige til stregen. Vi havde nattegn og var først hjemme kl. 2.00.

Lørdag den 5-2-1949
Til lægen om morgenen for dårlig hals, blev fritaget for udendørs tjeneste, sov hele dagen. 83, 81 og 84 til fodboldkamp i Wilhelmshaven, vandt over et tysk hold 5-4. Vi fik frikadeller og Stuvet Hvidkål samt Æblesuppe til middag.

Søndag den 6-2-1949
Om formiddagen spillede 81, 83, 84 og mig kort, og det gjorde vi også det meste af eftermiddagen. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”Broadway Rytmer”. Vi fik Karbonade og Æblegrød til middag.

Mandag den 7-2-1949
Fri hele dagen. Om formiddagen lavede jeg en sang på melodien ”Den arbejdsløses sang”. Om aftenen gik jeg tidlig i seng efter at have skrevet brev til Lillian. Vi fik Oksekødsuppe til middag.

Tirsdag den 8-2-1949
Om formiddagen eksercits, kanonteori og samtale med præsten, om eftermiddagen bajonetfægtning og obligatorisk undervisning. Vælling og Hachis til middag. Om aftenen så jeg filmen ”Som du vil ha’ mig”.

Onsdag den 9-2-1949
Med bus til Bremen. Startede kl. 8.00 og var hjemme kl. 18.30. Det øsregnede det meste af turen, først var vi nede ved havnen, derefter ude ved de store sluseanlæg og inde i turbine huset, hvor de laver elektricitet. Til sidst så vi Domkirken i Bremen, den var helt ødelagt indvendig. Om aftenen var jeg i Tutten og høre et 40 mands orkester, der var samlet af tyske krigsinvalider. Stegt Flæsk og Æblesuppe.

Torsdag den 10-2-1949
Om formiddagen våbeneftersyn og tjenesteforhold og om eftermiddagen var vi i biografen og se en film om kanoner, den varede 2 timer. Om aftenen i biografen og se filmen ”Du kan ikke tage det med dig”. Vi fik Sagosuppe og Frikadeller til middag.

Børge Gunnar Hansens kanongruppe. I 1948-49 brugte den danske hær stadig de engelske hjelme.
Børge Gunnar Hansens kanongruppe. I 1948-49 brugte den
danske hær stadig de engelske hjelme.
Fredag den 11-2-1949
På udrykning. Gik i stilling i en lille landsby der hed Accum, var her inde og se en bondegård, og de er meget smart indrettet. Var hjemme og aftrådt kl. 14.00, på vagt om aftenen i Heidmühle sammen med 81 og 83. 84 var fri for vagt, da han skulle spille fodboldkamp mod R.A.F. om lørdagen. Plukfisk og Vandgrød til middag.

Lørdag den 12-2-1949
På vagt i Heidmühle, gik vagt sammen med 81, om aftenen ovre og få bad, gik tidlig i seng og denne dag fik vi Kartoffelsalat, Pølser og Øllebrød.

Søndag den 13-2-1949
Spillede kort og bordtennis om formiddagen, Henning kom og vi gik en tur i byen og så havnen i Wilhelmshaven. Om aftenen i biografen og se ”På eventyr i Afrika” med Bing Crosbye og Bob Hope. Steg og Citronsuppe til middag.

Mandag den 14-2-1949
På udrykning til Jever, det var et rigtigt gråvejr, men det meste af tiden sad vi inde i traktoren. Kl. 14.30 var vi hjemme, og vi var aftrådt lidt før kl. 16.00. Vi fik Suppe til middag. Jeg var stuevagt om aftenen.

Tirsdag den 15-2-1949
Stuevagt hele dagen. Batteriet var i garagen hele dagen for at soignere. Vi fik Kærnemælkssuppe og Labskovs til middag. Om aftenen spillede jeg kort med 91, 96 og 689, vi spillede Whist.

Onsdag den 16-2-1949
Eksercits og kanonlære, samt samtale med feltpræsten om formiddagen, om eftermiddagen våbenlære, tjenesteforhold og obligatorisk undervisning. Om aftenen så jeg filmen ”Berygtet” med Ingrid Bergmann og Gary Grant, det var en god film. Vi fik Sødsuppe og Frikadeller til middag.

Torsdag den 17-2-1949
Feltøvelse. Vi blev delt i 2 hold med cirka 20 i hver, fik udleveret løst ammunition og håndbomber. Det hold jeg var på var angriber. Vi blev kørt i en Lorry vogn ud til et skjult sted, her blev vi inddelt i grupper, vi var nr. 76 – 77 – 80 – 81 – 83 – 84 og kpt. Rasmussen. Turen gik gennem haver og over grøfter, vi var nogenlunde klar over hvor fjenden var, og for at komme derover, skulle vi over en meget bred å, nogle steder var den 12-15 m bred og 3-4 m dyb, men et sted lå en træstamme nede i vandet, og ved hjælp af den kom vi over, dog var vi alle sammen plaskvåde. Derefter gik det hen til en bro, og her måtte vi mave os af sted et langt stykke for at komme over og i dækning, men vi blev alligevel opdaget. Så begyndte vi at omringe, og var også kommet helt ind under fortet, som vi angreb, men da vi skulle til at storme, blev krigen blæst af. Om eftermiddagen gennemgik kaptajnen øvelsen for os, og det viste sig, at vi havde tabt, hvis det var alvor. Vi fik Mælkegrød og Frikadeller til middag.

Fredag den 18-2-1949
Om formiddagen munderingseftersyn, pudsning af kanoner og obligatorisk undervisning. Om eftermiddagen badning og rengøring af våben. Aftrådt kl. 16.00 fordi vi skulle på vagt. 81 – 83 og jeg skulle til Heidmühle, 84 fri for vagt han skulle spille fodbold. Brødsuppe og Plukfisk til middag. Meget fint vejr i dag, mildt og solen skinner.

Lørdag den 19-2-1949
På vagt i Heidmühle, gik vagt sammen med nr. 81. Dejligt vejr både om natten og om dagen, sludrede en del med Henning, om de ture vi skulle ud på, når vi kom hjem. Om aftenen var der Show-Boat, den var ikke særlig vellykket, da der manglede en del numre. Jeg var oppe på scenen sammen med nr. 91 og 41, der spillede harmonika, mens vi sang visen, som jeg havde levet, visen der handlede om forholdet i Brigaden. Den fik et stort bifald. Vi fik Tomatsuppe og Bankekød til middag.

Søndag den 20-2-1949
På tur til Emden i bus. 83 og 84 var ikke med. Det var tåget vejr, da vi startede kl. 9.30, men solen brød igennem, og det blev varmt og fint vejr. Først så vi havnen med sluseanlægget, og her så jeg for første gang en sluse i funktion, det var sjovt og se, så gik vi tilbage til bussen og kørte op i selve byen, hvor vi kunne gå rundt i en halvanden times tid, men der var næsten heller ikke andet end murbrokker tilbage. Kl. 15.00 kørte vi hjemad, vi var hjemme 16.45, der er en 75 km dertil. Vi fik Steg og Æblegrød til middag. I doublekamp tabte 14 og jeg til nr. 6 og 43. I single vandt 83 over nr. 14.

Mandag den 21-2-1949
Fint vejr. Om formiddagen på feltøvelse, noget lignende øvelsen i torsdags. Om eftermiddagen Gymnastik, tjenesteforhold og obligatorisk undervisning. Om aftenen var jeg ovre og se smalfilm i farver, den handlede om livet i Marokko og var meget interessant. Vi fik Vandgrød og Labskovs til middag.

Brencarrier fra Brigaden forcerer ujævnt terræn
Brencarrier fra Brigaden forcerer ujævnt terræn
Tirsdag den 22-2-1949
Regn og blæsevejr. På heldagsudrykning, hjemme kl. 14.00 og aftrådt kl. 15.30, da vi havde gjort kanonen ren. Om aftenen i biografen og se filmen ”Aladdins Eventyr” pragtfuld farvefilm med mange skønne kvinder. Vi fik Æblesuppe og Krebinetter til middag. Om aftenen vandt nr. 43 over 84, og 83 og 84 slog nr. 73 og 76 i double. Jeg selv vandt over nr. 38.

Onsdag den 23-2-1949
Stadig blæsevejr. Vi blev vækket kl. 3.30 om natten ved råbet pakkefest. Vi måtte ud af kassen og pakkede alt vort udrustning, og så ud i garagen efter vogne, og hjem og læsse ammunition, derefter kørte vi rundt i 2 timer og gik så i stilling ved Jadebugten helt ude ved havet. Vi var hjemme kl. 12. Om eftermiddagen soignering og undervisning. Om aftenen i biografen og se filmen ”Kvinden i mørket” med Ginger Rogers. Vi fik Sagosuppe og Hachis.

Torsdag den 24-2-1949
Fint vejr. Om formiddagen soignering af kanoner og om eftermiddagen havde vi fri. Henning var på besøg om aftenen. 81 – 83 og 84 var en tur i byen om eftermiddagen. Vi fik Sødsuppe og Flæsk til middag.

Fredag den 25-2-1949
Om formiddagen munderingseftersyn og soignering af kanoner. Om eftermiddagen fik vi bad og havde fri til at gøre os i stand, til vi skulle på vagt om aftenen. 83 og 84 skulle i Garnisonen, og 81 og mig skulle i St. Barbara. Vi fik Fløjlsgrød og Stegt sild til middag.

Lørdag den 26-2-1949
Hjem fra vagt i St. Barbara kl. 7.30. Derefter i garagen og soignere vogne, men det var ikke meget vi lavede. Lørdag eftermiddag begyndte vor stuevagt. Vi fik Vælling og Kartofler og sovs til middag.

Søndag den 27-2-1949
Stuevagt hele dagen. Om formiddagen bordtennis, 14 og jeg tabte Sørensen og Støckel. Jeg tabte til nr. 49, 84 tabte til nr. 32 og 83 vandt over nr. 16. Bygevejr. Steg og Budding til middag. Om aftenen i biografen og se filmen ”Duellen”.

Mandag den 28-2-1949
Om formiddagen våbeneftersyn, skydetegn og march. Derefter i biografen fra kl. 10 til 12 og se en film om den engelske marine og flåde, en mægtig god film. Om eftermiddagen soignering og undervisning. Vi fik Kærnemælkssuppe og Hachis til middag.

Tirsdag den 1-3-1949
Om formiddagen eksercits og kanonlære, om eftermiddagen bajonetfægtning og tjenesteforhold samt obligatorisk undervisning. Om aftenen udbetalt den sidste løn hernede, og en tur i Tutten og få en bajer sammen med nr. 81. Gule Ærter og Flæsk til middag.

Onsdag den 2-3-1949
Eksercits, specialtjeneste og samtale med feltpræsten om formiddagen, og grenader tjeneste, våbenlære og obligatorisk undervisning. Vi fik Sagovælling og Labskovs til Middag. I biografen om aftenen og se filmen ”Ziegfeld Foliers” en smuk revyfilm.

Torsdag den 3-3-1949
På skydebanen og skyde med Piat. Aftrådt kl. 14.30. Om aftenen stuevagt sammen med 78 og 81. Tabte i bordtennis turneringen til nr. 73 og i double tabte 14 og jeg til 76 – 73 og 32 og 108.

Fredag den 4-3-1949
Stuevagt hele dagen sammen med 81 og 78. Om aftenen trykkede jeg en masse sange, som jeg af kammeraterne fik en cigaret for stk., så der var en lille ekstra indtægt. Vi fik Sild og Øllebrød til middag.

Lørdag den 5-3-1949
Om formiddagen til lægen og få taget en blodprøve for at konstatere om vi havde Syfilis. Ellers rengøring og badning. Jeg spillede skak med premierløjtnanten, vi spillede 3 partier, og jeg vandt de 2. Om aftenen på vagt i Heidmühle sammen med nr. 81. Nr. 83 og 84 skulle på vagt i St. Barbara.

Søndag den 6-3-1949
På vagt i Heidmühle, fik Mørbrad og Rødkål samt Æblegrød til middag. Om aftenen var jeg i Tutten og se Oldenburgs Weekend-Hytte der var på besøg. Det var en meget god underholdning.

Mandag den 7-3-1949
Om formiddagen ude og male kanonerne og om eftermiddagen ovre i Tutten og overvære et retsmøde, som blev spillet af studenter fra Århus, det var meget underholdende, bagefter havde vi bajonetfægtning. Vi fik Suppe og Oksekød til middag.

Tirsdag den 8-3-1949
Om formiddagen ude og marchere i 2 timer, derefter malede vi kanonerne færdig. Om eftermiddagen havde vi våbenlære og grenader tjeneste og obligatorisk undervisning. Om aftenen kom Henning, og vi gik i biografen og så filmen ”Hanky Tank” med Clark Gable og Lana Turner. Vi fik Sagovælling og Labskovs til middag.

Onsdag den 9-3-1949
Klargørelse af kanoner og vogne om formiddagen, og om eftermiddagen fri til at blive klippet og i øvrigt soignere sig selv, samt ombytning af gammelt iturevet tøj. Vi fik Øllebrød og fedt Flæsk til middag. Om aftenen i biografen og se filmen ”Kvinden uden samvittighed”, der var en mægtig spændende film med mord og deslige.

Torsdag den 10-3-1949
Om formiddagen kørte vi til Wilhelmshaven St. og lossede vogne og al vores udrustning, og da vi var færdig med det ved 10-tiden, var vi aftrådt. Vi spillede kort om eftermiddagen, og kl. 16.00 gik vi over og smurte tørkost, og vi fik Vandgrød og Torskefilet til middag. Om aftenen gik vi i biografen og så to gratis film i anledning af kongens fødselsdag. Vi fik også en pakke gratis cigaretter. Kl. 21.30 trådte vi an til afrejsen.

Fredag den 11-3-1949
Ankomst til Sennelager kl. 10.00 indkvarteret. Kl. 13.30 lå 13 mand på vor stue. Var ovre i Naafi Klubben om aftenen. Fik Suppe og frikadeller til middag.

Lørdag den 12-3-1949
Om morgenen stillede vi kl. 8.00 og skulle have verificeret kanoner, men det blev ikke til noget, og vi spillede kort hele formiddagen. Kl. 13.00 var der udgangsparade, og da den var forbi, var 81 – 84 – 76 – 77 og mig en tur i Paderborn. Det er en meget bombet by, men der var meget at se alligevel, og jeg fik taget nogle billeder derfra, der var vi hele eftermiddagen, vi kørte med sporvognen derind, der var 7 km fra Sennelager. Da vi kom hjem fik vi Bajerske Pølser og Øllebrød til middag. Om aftenen var vi ovre i kantinen og spille kort.

Søndag den 13-3-1949
Om formiddagen ude og verificere kanoner og kl. 10.30 var vi aftrådt, derefter spillede vi kort til kl. 15.30, og gik så i bad. Kl. 18.00 spisning. Om aftenen i bil til byen Billefeld, en by på størrelse med Odense, og i teateret og se operetten ”Fuglekræmmeren”, det var meget, meget flot at se og høre. Hjemme kl. 24.00.

Mandag den 14-3-1949
Skarpskydning med kanonerne ude på en hede, vi skød op over en landsby. Det var fint vejr, og der var dejligt i lyngen. Vi var hjemme kl. 16.00. Vi fik Suppe til middag. Om aftenen gik 81 og mig vagt ved vognene fra kl. 19 til 21, og fra kl. 3 til 5. I frivagten mandag aften var vi i biografen og se den norske frihedskæmper film ”Lev farligt”. Den var meget god.

Tirsdag den 15-3-1949
I dag er det 83’s fødselsdag. Om formiddagen eksercits og derefter var vi oppe i bjergene ved Detmond. Det er den skønneste tur jeg endnu har haft, der var meget smukt der oppe på toppen. Vi fik Kærnemælkssuppe og Labskovs til middag.

Onsdag den 16-3-1949
Op kl. 6.00 og ud på afdelingsøvelse med kanonerne. Det var øsende regnvejr med sne ind i mellem, så det var en kold tur, vi var færdige med kl. 12.00, men drivvåde var vi blevet. Om eftermiddagen havde vi en times tjenesteforhold, og derefter var vi inde og se et tankmuseum, her så vi tanks der vejede op til 70 tons. Om aftenen fik vi Sødsuppe og Frikadeller.

Torsdag den 17-3-1949
Afdelingsøvelse i Aachen, det var meget godt vejr, og dagen gik nogenlunde hurtigt. Om eftermiddagen havde vi soignering, og vi var færdige kl. 15.00. Vi fik Brødsuppe og Hachis til middag.

Et af Brigadens køretøjer på øvelse
Et af Brigadens køretøjer på øvelse
Fredag den 18-3-1949
Op kl. 5 og ud i stilling, det var hundekoldt og øsende regnvejr, og bagefter snevejr så vi hundefrøs. Da kl. var cirka 14, skiftede vi stilling, idet vi kørte ud og holdt, der hvor vi havde været i onsdags. Her stillede vi kanonerne op, og kørte tilbage til lejren. Stabsbatteriet havde vagten om natten. Vi fik Vandgrød og Dåsemad.

Lørdag den 19-3-1949
Blev vækket og stod op kl. 3.30, og blev kørt ud til kanonerne. Da klokken var 7 og til klokken var 9 skød vi med skarpt ind over fodfolket. Det havde været frostvejr om natten, så det var tørt på jorden igen. Kl. 9.00 kørte vi hjem med kanonerne, og kørte så i vognene ud for at se en Royal Air Force opvisning, vi så først 4 Spitfire maskiner beskyde 4 tanks med raketter, og bagefter kom 4 jetjagere og skød på dem, det så mægtig smart ud, når de havde skudt, og så strøg en hånds bredde over jorden et langt stykke. Da vi havde set dem, kørte vi hjem og soignerede, jeg var stuevagt resten af lørdagen, og 83 og 84 skulle på vagt om aftenen. 81 er stuevagt i morgen. Vi fik Tomatsuppe og Bankekød til middag.

Søndag den 20-3-1949
Først op kl. 9.00. Fint vejr udenfor og kl. 10.00 startede vi på en tur til Möhledæmningen, der ligger cirka 100 km herfra. Det var en meget stor og smuk dæmning. Derefter kørte vi igennem bjergene og her var noget så skønt, visse steder lå der meget sne, og andre steder var der ingenting. Vi var også inde i en drypstenshule, der er kun 7 af denne slags i Tyskland, og den vi var inde i havde været beboet. Hulen var over 70 meter høj, det var utroligt smukt at se, og så var der mange flagermus. Vi var hjemme kl. 18.00, så fik vi Flæskesteg og Æblesuppe, og derefter i seng.

Mandag den 21-3-1949
Op kl 6. Derefter kørte vi ud og stillede kanonerne op og slørede dem og kørte så i vognen tilbage til noget der hed Deerpark, hvor vi så på opvisning af fodfolk. Her medvirkede 13 store engelske tanks, og de skød med skarpt på nogle gamle bombede huse, det var en stor oplevelse at se. Om eftermiddagen havde vi skarpskydning med kanonerne. Vi var hjemme kl. 17.00. Om aftenen fik vi Mannagrød og Forloren Skildpadde. Om aftenen var 76-81-83 og jeg ovre og spille engelsk billard, det er et spil med 22 kugler uden pinde.

Tirsdag den 22-3-1949
Op kl. 7 og efter morgenspisningen pakkede vi vores kluns og gik over til vognene, hvor vi blev resten af dagen. Vi fik Bøfkarbonade til middag. Hele formiddagen gik vi og drev rundt ved vognene, eller lå og tog solbad i græsset. Kl. 14 kørte vi på stationen og lossede vogne, da vi havde gjort det, var vi aftrådt til kl. 18.30. 83 og jeg gik en tur i byen og fik et par glas øl. Kl. 19.00 kørte vi fra Sennelager, og kl. 4 onsdag morgen var vi i Wilhelmshaven.

Onsdag den 23-3-1949
Da vi havde fået kørt vognene i garage og lagt vores personlige udrustning på plads, og fået os vasket, gik vi til morgenspisning kl. 8.30. Kl. 10.00 trådte vi an igen og gik så i gang med at soignere kanoner og vogne, der skulle være inspektion næste dag, så vi skulle også ordne vores personlige udrustning, vi var først færdig sent om aftenen. 81 og jeg var ovre og se filmen ”Freida”, det var en mægtig god film synes jeg. Vi fik Pølser og Sagosuppe til middag.

Torsdag den 24-3-1949
Fint vejr. Op kl. 5.30 og kl. 9.00 var hele afdelingen stillet op foran vogne og kanoner til parade for generalinspektøren. Han hørte os i alt muligt og var godt tilfreds, med det vi havde lært. Først kl. 16.00 var eksamen forbi, og kl. 18.00 trådte vi an til vagt. Både 81-83-84 og mig skulle på vagt i Heidmühle. Vi fil Sødsuppe og Flæsk til middag.

Fredag den 25-3-1949
På vagt i Heidmühle. Samme dag rejste 79 og de andre tilbage til vores batteri, og vi så de nye Basser komme i Heidmühle. Da vi kom hjem flyttede Henning ind på vores stue. Vi fik Mælkegrød og Stegt sild til middag i Heidmühle.

Lørdag den 26-3-1949
Om formiddagen munderingseftersyn, badning og rengøring af stuerne. Kl. 13.30 parade. Da den var forbi gik 79-81-83 og jeg en tur ud på markerne og fotograferede, vi var hjemme igen til spisetid. Vi fik Kartoffelsuppe og Kalvefrikassé. Om aftenen løb 79-81-83 og jeg ud og spillede fodbold i gymnastiksko. Om formiddagen fik jeg at vide, at jeg havde fået en lille datter, og vi drak alle 5 en flaske vin om aftenen.

Søndag den 27-3-1949
Om formiddagen var vi ude og spille fodbold, og Henning var en tur i Heidmühle. Om eftermiddagen gik jeg i biografen kl. 15.00 og så filmen ”Arizona”, det var en kedsommelig film. Om aftenen drøftede vi gamle minder. Vi fik Oksesteg og Budding til middag.

Mandag den 28-3-1949
Fint vejr. Om formiddagen munderingseftersyn og rengøring af kanonerne og om eftermiddagen optælling af værktøj. Om aftenen gik vi på vagt, den sidst hernede i Tyskland. Både 81-83-84 og jeg kom til at gå vagt i garnisonen. Nr. 81 og jeg gik sammen på patrulje og vi havde sidste vagten den allersidste vagt i 3 batteri.

Tirsdag den 29-3-1949
På vagt i garnisonen, fint vejr. Om aftenen var vi ovre i Tutten til afskedsfest, der var dækket 2 lange kaffeborde og Show-Boat orkestret spillede, det var en dejlig fest. Vi fik Gule Ærter og Flæsk til middag.

Onsdag den 30-3-1949
Om formiddagen havde vi afskedsparade for generalen, derefter havde vi fri resten af dagen, Henning og mig var en tur i byen og handle. Om aftenen var vi i biografen og se filmen ”Konflikt” med Humphrey Bogart, det var en god film. Vi fik Bygmælksgrød og Hachis til middag.