Søg på milhist.dk
Nyhedsbrev
Ønsker du at  få besked om  updates på  sitet,  så tilmeld dig nyhedsbrevet. Alle mail adresser vil blive behandlet fortroligt og IKKE givet videre til trediepart.
Forum
Fik du svar på det du søgte? Ellers prøv
Web forum'et
Bidrag til sitet
bidrag til sitet
Har du lyst til at bidrage til at gøre sitet endnu bedre? Du kan bidrage på forskellige måde.
Læs mere her
 
 
 
DNSAP - de danske nazister
tilbage til forside
tilbage til artikel oversigt
print siden

Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti - oprettet d. 16. november 1930.

Dets første leder eller "Fører" var C. Lembcke der i 1933 blev afløst af Fritz Clausen. Partiet var nærmest en kopi af det tyske nazistparti, og nærede en stor beundring for Hitler. Hovedprogrampunktet var det samme som det tyske altså en udslettelse af jøderne.

I 1939 blev det for første gang stemt ind i folketinget med 31. 000 stemmer eller 1.8 % (3 mandater). Ved valget i 1943 steg stemmeantallet til 43.000 eller 2,1 % (3 mandater), men parlamentarisk fik det aldrig noget at sige. Det havde en tæt kontakt til de tyske myndigheder der støttede dem økonomisk, men til gengæld ikke ville hjælpe dem til magten, selvom tanken om et kup flere gange blev luftet.

I slutningen af 1940 blev spørgsmålet om en nazistisk magtovertagelse i Danmark rejst af den tyske gesandt i Danmark, Renthe-Fink rejst, men spørgsmålet blev udskudt til den ventede tyske sejr. Efter den ringe tilslutning i 1943 faldt spørgsmålet helt bort.

DNSAP stod for hvervningen til Waffen SS og Frikorps Danmark, og drev en udstrakt efterretningsvirksomhed for tyskerne.

Foruden DNSAP fandtes der en række andre nazistiske småpartier - bla. National Socialistisk Arbejder Parti og Dansk Socialistisk Parti. Fælles for dem var, at de ikke fandt en ret stor tilslutning og var i stærk opposition til DNSAP.

tilbage til artikel oversigt
© 1997 Gert Laursen | Optimised for IE 7 | design by Advice|360