De ungarske soldater – en glemt tragedie

Bogen omhandler ca. 12-15.000 ungarske soldaters (samt et ukendt antal civile familiemedlemmer) udstationering i Danmark i anden verdenskrigs sidste år. Gennem bl.a. personlige dagbøger og beretninger fortælles der i et let sprog om hvor soldaterne kom fra, og hvordan deres ophold i Danmark forløb. Bogen lægger vægt på mødet mellem soldaterne og de danske civile som i mange tilfælde måtte indkvartere disse i egne hjem.

I den sammenhæng kommer forfatteren behændigt ind på de ungarske soldaters vanskelige stilling, som er et tema som følges bogen igennem. De befandt sig kun modvilligt på tysk side som besættelsesmagt, og blev også af deres tyske overordnede behandlet med ringeagt og mistro, hvorfor forfatteren åbner op for muligheden for at de måske reelt var internerede.

Umiddelbart efter befrielsen blev af de engelske befrielsesstyrker rubriceret som hørende under de tyske tropper, og efter hjemkomsten til Ungarn af blev de igen mødt med mistro af de nye kommunistiske magthavere, betegnet som “vestlige”, og diskrimineret. Forfatteren skifter vellykket mellem det personlige plan og det overordnede politiske plan for at vise hvordan de kollektivt havnede i dette ’limbo’, og hvordan de individuelt klarede sig igennem.

De ungarske tropper anskues organisatorisk fra bataljons- og regimentsniveau, mens en nøjere beskrivelse af kompagnier- og delinger, inkl. deres udstyr, savnes. Det forstyrrer dog ikke indtrykket af en gennemarbejdet, fin lille bog, giver ny viden til et ellers tæt beskrevet afsnit af Danmarkshistorien. Bogen er tillige vel illustreret med autentiske billeder fra opholdet

Anmelselse af Jens Geisler

 

Fakta om bogen

Titel: De ungarske soldater – en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark

Forfatter: Søren Peder Sørensen

ISBN.: 978-87-614-0481-7

Omfang: 160 sider, Illustreret

Forlag: Museet for Varde By og Omegn, 2005, www.vardemuseum.dk

Udgivet: 2005

Pris: 175 kr,-

De ungarske soldater
De ungarske soldater